Stan Smith: Primeknit of Bold?

De Stan Smith is een sneaker die tot de verbeelding spreekt. Het absolute topmodel van Adidas is niet uit het straatbeeld weg te denken. De klassieke tennisvorm mag gerekend worden tot één van de grootheden uit het paradijs der sneakers. Inmiddels heeft Adidas het model alweer op allerlei bijzondere manieren uitgebracht. Zoals in de Primeknit [...]

De Stan Smith is een sneaker die tot de verbeelding spreekt. Het absolute topmodel van Adidas is niet uit het straatbeeld weg te denken. De klassieke tennisvorm mag gerekend worden tot één van de grootheden uit het paradijs der sneakers. Inmiddels heeft Adidas het model alweer op allerlei bijzondere manieren uitgebracht. Zoals in de Primeknit en Bold uitvoering. Maar wat zijn dit nu voor schoenen?

Van de Superstar zijn we allerlei uitvoeringen gewend. Je kunt het zo gek niet bedenken (New Bold, 80’s, Bold) of er is een Superstar in te verkrijgen. De Stan Smith is een braver model. Meestal kom je die tegen in hard leer, vaak in het wit. Als experiment zagen we al de geslaagde PW Tennis Hu waar veel elementen van de Stan Smith in zaten. We kijken nu eens naar wat andere voorbeelden van de Stan Smith.

Primeknit

De Primeknit techniek is ontstaan uit de wens van atleten om een schoen te hebben die zo perfect mogelijk om de voet heen zit. Het materiaal moet flexibel zijn, maar ook stevig. Een onbreekbare sok als het ware. Dit werd bereikt door het in elkaar weven van supersterke draden die toch heel flexibel zijn. Waar Adidas Primeknit heeft, heeft Nike Flyknit. Twee identieke technieken waarvan we niet goed weten wie er nu eerder was. Maar daar hebben we het al genoeg over gehad. In ieder geval is de minimalistische Stan Smith nu ook verkrijgbaar in het comfortabele Primeknit.

Bold

Eerder verschenen er al dieren-printen en Chinese tekeningen op de Adidas Superstars. We zagen zelfs open en in vormen geknipte uppers. De hoge zolen, zoals we die eigenlijk beter kennen van PUMA en Superga, moesten natuurlijk ook worden getest op de Superstar. Met succes, want de Superstar Bold is een feit. Nu is de oerdegelijke Stan Smith aan de beurt. De beroemde vorm van de classic met de besnorde tennisser is een favorietje van ons, maar is er nu ook gewoon in de bold variatie. Dat is nog eens genieten. Durf dus eens iets nieuws op je tennisschoenen en pak de Stan Smith Bold mee.