Nike vs Adidas: Flyknit en Primeknit

Het is de grote rivaliteit in sneakerland van de afgelopen jaren. Primeknit van Adidas tegen Flyknit van Nike. De twee reuzen nemen het in traditie al intens tegen elkaar op, toch was de strijd niet vaak zo fel als in de ‘knit-kwestie’. Primekit en Flyknit zijn namelijk een vrijwel identieke technologieën die door zowel Nike […]

Het is de grote rivaliteit in sneakerland van de afgelopen jaren. Primeknit van Adidas tegen Flyknit van Nike. De twee reuzen nemen het in traditie al intens tegen elkaar op, toch was de strijd niet vaak zo fel als in de ‘knit-kwestie’. Primekit en Flyknit zijn namelijk een vrijwel identieke technologieën die door zowel Nike als Adidas in ongeveer dezelfde periode zijn geïntroduceerd. Daarvoor gaan we terug naar 2012, het jaar van de Olympische Spelen in London.

Het komt enorm vaak voor dat innovatie en nieuwe trends hun wortels hebben in topsport. Zeker als het gaat om merken als Nike en Adidas. Met de knit-technologie, toch wel de sneakertrend van de afgelopen jaren, is dat absoluut niet anders.

Sok

De basis van deze techniek is vrij eenvoudig. Atleten uitte al jaren de wens om een schoen te hebben die de comfortabele fit heeft van een sok gecombineerd met de steun en stevigheid van een hardloopschoen. Een opdracht die niet meevalt. Garen zijn nu eenmaal niet heel sterk of duurzaam. In 1985 deed Nike een poging met de Sock Dart Racer. Een lichte sportschoen die het goed deed bij triatleten. Toch werd het niet de revolutie die knit later wel werd.

Het bleef zoeken naar een nieuwe techniek. De missie naar een ‘sok die niet breekt’. Daarbij moest het materiaal lichter en innovatiever zijn dan materialen als leer, mesh en plastic. Uiteindelijk ontstond het idee om sterke en lichte bedrading samen te weven tot één upper, bestaande uit een compleet deel. De gebreide upper zit vast aan een stevige zool en omsluit zo de gehele voet zonder demping te verliezen. Door verschillende patronen toe te passen worden er verschillende punten in ondersteuning gecreëerd. Zowel Nike als Adidas zijn in staat om zich te beroepen op hun onderzoek en ervaringen in topsport die al tientallen jaren terug gaan.

Air Zoom Pegasus

Dan komen we aan in de zomer van 2012. Het is niet met zekerheid te zeggen wie eerder startte met de techniek. Nike bracht met de Flyknit Racer en Flyknit Trainer wel de eerste knit schoenen op de markt. Adidas volgde later met de Primeknit One Piece. Feit is dat zowel Nike als Adidas in de Spelen van London atleten onder hun hoede hadden die de techniek droegen. Voor Nike was dat bijvoorbeeld de legendarische hardloper Mo Farah op ‘zijn’ Air Zoom Pegasus.

Nike heeft in 2012 geprobeerd de release van Primeknit tegen te houden. Adidas releasde de nieuwe techniek eerst alleen in Duitsland. Nike probeerde dat voor de rechter tegen te houden door het patent op de knit-techniek te claimen. In de eerste instantie lukte dat. Uiteindelijk wist Adidas Primeknit succesvol te verdedigen door te stellen dat de techniek gebaseerd is op methodes die al in 1940 toegepast werden. Nike probeerde Primeknit opnieuw tegen te houden toen Adidas ermee de Amerikaanse markt opging. De Amerikaanse rechtbank sloot zich echter aan bij het oordeel van de Duitse. Primeknit mocht dus gewoon door Adidas toegepast en verkocht worden.

PW Tennis Hu

De strijd was officieel losgebarsten. Van het WK voetbal tot de Spelen in Rio, overal laait het gevecht tussen de kolossen weer op. Wij van Sneakers4u volgen de innovaties op de voet en kunnen als liefhebbers slechts genieten van de parels die de strijd al opgeleverd heeft. Van de UltraBoost, Tennis HU en de NMD tot de Free Flyknit, Roshe NM en de Kobe’s. Wij kijken uit naar de nieuwe drops!