Sneakers op sollicitatiegesprek: do or don’t?

Het eerste sollicitatiegesprek bij je droombaan wordt door velen als nog spannender gezien als de eerste schooldag. Het is je enige kans om een eerste indruk te maken en goed voor de dag te verschijnen in de hoop dat je wordt aangenomen. Veel mensen vinden het lastig om zich goed te kleden voor zo’n sollicitatiegesprek. Is een sneaker dragen bijvoorbeeld een do or een don’t om te dragen naar een sollicitatiegesprek? 

Verdiep je in het bedrijf 
Als je ergens gaat solliciteren weet je waarschijnlijk al een het een en ander over het bedrijf waar je gaat solliciteren. Je weet welke functie je eventueel gaat bekleden en wat het bedrijf precies doet. Maar om goed bij het bedrijf te passen, is het wel belangrijk om te weten wat voor soort mensen er werken en hoe deze met elkaar omgaan. Mocht er een hele formele werksfeer heersen, dan kan je prima casual gekleed gaan naar de sollicitatie. Mocht het allemaal wat strenger en serieuzer zijn, dan kun je ook wat formeler gekleed gaan. Je kunt je dan afvragen of het niet verstandiger is om in pak te komen met een nette schoen. Het gaat er natuurlijk uiteindelijk om dat jij bij het bedrijf past. Een bedrijf in de horeca, creatieve sector of IT is over het algemeen minder formeel dan een bedrijf in een zakelijke en traditionele omgeving.
Waar voel jij je goed bij? 
Wanneer je gaat kiezen wat je aan gaat trekken naar je sollicitatiegesprek, is het ook belangrijk om na te gaan in welke kleding jij je prettig voelt. Dit betekent niet dat je in je pyjama moet komen, maar wel in iets waarin jij zelfvertrouwen hebt. Dit zelfvertrouwen moet je namelijk uitstralen tijdens het sollicitatiegesprek. Een goed stel sneakers past natuurlijk prima bij een outfit waarin jij je goed voelt.
Het voordeel van sneakers dragen 
Toch is het vrij lastig om in te schatten of je nu formeel of juist informeel gekleed moet gaan naar een sollicitatiegesprek. Daarom kan je er ook voor kiezen om een tussenweg te nemen. Als formele kledij zouden we bijvoorbeeld een pak kunnen zien en als informele kledij een t-shirt en een spijkerbroek. Je kunt ervoor kiezen om een nette broek met overhemd te dragen en daaronder een mooie sneaker. Zo straal je aan de ene kant speelsheid en informaliteit uit, maar laat je toch ook zien dat je een professionele houding hebt.
Wanneer je solliciteert in de horeca of voor een baan in een winkel is het comfort van je sneakers natuurlijk super belangrijk. Wie hebben al eens eerder een toplijstje gemaakt met sneakers voor dit type werk.
Welke sneakers draag ik naar een sollicitatie? 
Mocht je besloten hebben een sneaker te willen dragen naar een sollicitatie, dan moet je natuurlijk ook nog beslissen welke sneaker je precies gaat dragen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste dienen de schoenen schoon te zijn, afgetrapte schoenen duiden niet op een professionele houding. Ten tweede kan je om veilig te spelen ervoor kiezen om geen opvallende sneaker te dragen. Vermijd dus te opvallende prints, felle kleuren en aanhangsels.
Voor zowel dames als heren is een Converse sneaker een goed voorbeeld van een sneaker die goed te dragen is naar een sollicitatiegesprek. Combineer deze schoen met een lange, nette broek en een blouse. Wanneer het koud is kan je voor de hoge schoen gaan, wanneer het warm is, is ook een lage schoen gepast.
Ook de Nike Air Force 1 is een goede schoen om te dragen naar een sollicitatiegesprek. Dit omdat vooral de schoenen in natuurtinten een mooie uitstraling hebben. Werkelijk perfect voor een sollicitatiegesprek.
Binnen het luxe en exclusieve segment kan je natuurlijk ook altijd kiezen voor merken als Alexander McQueen, Filling Pieces of Philippe Model. Daarmee laat je niet alleen zien dat je een professionele houding hebt, maar ook dat je smaak hebt, gevoel voor stijl en je je kop boven het maaiveld durft uit te steken.

Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, is het dus prima om een sneaker te dragen. Helemaal als jij dat zelf wil. Nu alleen nog een baan nodig om op te solliciteren. Heb jij ook zoveel zin gekregen om een sollicitatie de deur uit te doen? Ga dan nu op zoek naar jouw ideale droombaan. Vind die nu op Jooble.org. Waar wacht je nog op?