De handtekening van nummer 14

Hij zou deze week 70 zijn geworden, de legendarische Johan Cruijff. De beste voetballer die Nederland voortgebracht heeft en misschien wel de beste voetballer aller tijden. Er is door de jaren heen al ontzettend veel geschreven en gezegd over de mythe Cruijff. Zijn inzicht, techniek en stijl staan in het collectief geheugen gegrift. Cruijff was […]

Hij zou deze week 70 zijn geworden, de legendarische Johan Cruijff. De beste voetballer die Nederland voortgebracht heeft en misschien wel de beste voetballer aller tijden. Er is door de jaren heen al ontzettend veel geschreven en gezegd over de mythe Cruijff. Zijn inzicht, techniek en stijl staan in het collectief geheugen gegrift. Cruijff was onder sommigen ook berucht om zijn balorige karakter. Het is een eigenschap die hem mede heel ver heeft weten te brengen. Uit deze zelfde balorigheid is dan ook zijn merk Cruyff Classics geboren.

Cruyff Classics

Het is het jaar 1979. In deze periode is Cruijff als voetballer bij Barcelona gestopt, maar door verschillende omstandigheden was hij genoodzaakt toch weer te spelen. Hij vertrok naar de Verenigde Staten en kwam uit voor de Los Angeles Aztecs. Cruijff is niet tevreden met de voetbalschoenen van die tijd en hij wil graag zelf schoeisel te ontwerpen. De technische en luxe kwaliteiten konden volgens Cruijff veel beter. Grote merken stonden niet te springen om met hem de samenwerking aan te gaan. In die tijd was het nog zeer ongebruikelijk om als voetballer de modewereld in te stappen. De Italiaanse modeontwerper, en goede vriend van Cruijff, Emilio Lazzarini ging de samenwerking wel met hem aan. Samen creëerde ze het merk Cruyff Classics, met de ‘y’ geschreven omdat Cruijff internationaal zo bekend staat. Cruijff was zijn tijd ver vooruit. Het eerste wapenfeit van Cruyff Classics was een voetbalschoen waarbij functionaliteit en elegantie gecombineerd werden.

Vanenburg

Cruyff Classics Playmaker

Het merk werd een groot succes. De eerste indoor voetbalschoenen van Cruyff Classics waren zo mooi, dat ze als gewone schoen populair werden. Cruyff Classics bleef allerlei sportartikelen uitbrengen. In de jaren tachtig liepen voetbalsterren als Marco van Basten en Gerald Vanenburg op voetbalschoenen van het merk. Cruyff Classics kreeg steeds meer naamsbekendheid en ontwikkelde zich tot een internationaal merk met een divers aanbod in niet alleen sportschoenen, maar ook vrijetijdskleding.

Playmaker

Nog altijd loopt Cruyff Classics voorop met elegante en comfortabele mode. De designs van Cruyff Classics dragen nog altijd de handtekening, soms letterlijk, van de nummer 14. Ieder ontwerp is vernoemd naar een onderdeel uit het leven van El Salvador. Zo zijn er sneakers vernoemd naar Vanenburg en Lazzarini. Een prachtig en stijlvol voorbeeld is de Playmaker. Een schoen die de elegantie van Cruijff benadrukt. Met zijn strakke design en minimalistische kleuren, groen in dit geval, heeft de sneaker een indrukwekkende uitstraling. Daarbij loopt het gewoon erg lekker. Cruyff Classics is als merk een echte aanrader. Zoek dus op Sneakers4u naar de tofste designs en laat je verrassen door de diversiteit van Cruyff Classics.