Feest: Air Max 1 dertig jaar

Ontkurk de champagne. Hang de slingers op. Trek je beste pak aan. Het is tijd voor een feessie. Nee, niet alleen omdat het weekend voor de deur staat. We vieren een hele bijzondere verjaardag. Gisteren hintte we er al  naar in onze herfst top 10. De Nike Air Max 1 bestaat dit weekend dertig jaar! […]

Ontkurk de champagne. Hang de slingers op. Trek je beste pak aan. Het is tijd voor een feessie. Nee, niet alleen omdat het weekend voor de deur staat. We vieren een hele bijzondere verjaardag. Gisteren hintte we er al  naar in onze herfst top 10. De Nike Air Max 1 bestaat dit weekend dertig jaar!

Nu de grote koning der patta’s ook een dertiger geworden is, staat Nike uitgebreid stil bij de oorsprong van dit model. Daarom releasen ze morgen om 9.00 een Nike Air Max 1 in de klassieke kleuren.

Tinker Hatfield

De echte liefhebber hoeft het niet duidelijk gemaakt te worden. De grootmeester achter de Nike Air Max heet Tinker Hatfield. In zijn jeugd speelde Hatfield basketbal, football en hij was eveneens hardloper. In zijn studietijd was hij zelfs een pupil van Nike-oprichter en coach Bill Bowerman. Hatfield kwam zelf in 1981 officieel bij Nike.
Als afgestudeerd architect kwam Hatfield op het idee om de vormen uit unieke architectuur toe te passen op sneakers. Hij speelde met het plan om een schoen te creëren die in meerder sporten toepasbaar was. Na een bezoek aan het Centre Georges Pompidou in Parijs bedacht hij de Nike Air Max 1.  Sindsdien is zijn naam verbonden aan een divers scala aan Nike schoenen. Het zijn echter met name de Air Max en de Jordan waar hij zich mee bezig houdt.

Air Technologie

Het meest opvallende detail van de Air Max 1 kwam dan weer niet uit de koker van Hatfield. De Air technologie, zoals deze is toegepast in de zolen, was een uitvinding van M. Frank Rudy. Rudy was een luchtvaartingenieur. Zijn uitvinding, een kussen-systeem gebaseerd op inert gas (zonder chemische werking) omkapseld door polyurethaan plastic, veranderde sportschoenen voorgoed. Deze Air-technologie is inmiddels een belangrijk kenmerk van Nike. De Air Max 1 maakte deze techniek voor het eerst zichtbaar in een schoen.

Dat vieren we met deze unieke sneaker. Bezoek sowieso onze Air Max 1-pagina, want nergens vind je zoveel optie  voor zo’n voordelig tarief als op Sneakers4u.