Sneakers schoonmaken? Zo doe je dat

Sneakers schoonmaken? Zo doe je dat!

Nu de eerste festivals en bruiloften weer zijn geweest is de kans groot dat jouw sneakers er niet meer zo schoon uitzien als je zou willen. Het kan natuurlijk ook dat je nog één keer je oude sneakers van het vorige seizoen een opfrisbeurt geven. Welke reden je ook hebt, je sneakers schoonmaken is een fluitje van een cent, is niet duur en kost weinig tijd. In het Sneakers4u Sneaker Rescue Plan zetten we stapsgewijs uiteen hoe jij jouw sneakers er weer op en top eruit kan laten zien.

Sneakers4u Sneaker Rescue Plan

Sneakers schoonmaken is gelukkig makkelijker en minder tijdrovend dan je denkt. En als ze echt goed smerig zijn, tja, dan heb je ook niet veel te verliezen. Maar geen stress, wij helpen je op weg : sneakers schoonmaken doe je zo!

Volg het onderstaande stappenplan om jouw sneakers er weer als nieuw uit te laten zien.

  1. Verwijder de veters uit je sneakers en probeer het grove vuil eraf te halen. Veters kan je in een waszakje doen en mee laten draaien in het wasprogramma van je kleding. Let er wel op dat gekleurde sneakers kunnen afgeven bij het was. Zorg dus dat je deze wast in kleur van bijpassende kleding.
  2. Borstel je sneakers schoon met een nieuwe schoenpoetsborstel of met een schone doek. Dit voorkomt dat je sopje van stap 4 gelijk vervuild raakt.
  3. Vul je sneakers op met inktvrij papier. Of je nou WC-, keuken, kopieer- of verpakkingspapier gebruikt, zo lang het een beetje vocht kan opnemen en vrij is van inkt die kan afgeven is het goed.
  4. Maak een sopje van handlauw water en een mild schoonmaak middel (groene zeep, afwasmiddel).
  5. Stop je sneakers in het sopje en gebruik een schone doek om zo veel mogelijk van het resterende oppervlakkige vuil te verwijderen. Voor de lastigere plekken kan je een tandenborstel gebruiken. Krijg je het lastig schoon? Laat de sneakers dan even in het sopje – niet langer dan een uur – en probeer het opnieuw. Om de groeven te reinigen kan je naast een tandenborst (zacht) ook een wattenstaafje gebruiken. Ook handig voor op de zolen.
  6. Om je witte (midden)zool goed schoon te maken kan je ook gebruik maken van een licht schuurmiddel zoals CIF of tandpasta (wit). Breng het onverdund aan met een tandenborstel en doe het af met een doek. Let er wel goed op dat je met CIF of tandpasta niet andere delen van je sneaker raakt. Die kunnen daar niet goed tegen. Heb je geen witte zool, sla deze stap dan over.
  7. Verwijder het papier uit je sneakers en vul deze met nieuw schoon papier. Droog de buitenkant van je sneakers zo goed mogelijk af.
  8. Laat je sneakers drogen op kamer temperatuur op een droge plaats (niet in de zon!). Na een paar dagen zijn je sneakers goed droog en zijn ze weer als nieuw.
  9. Doe je gewassen veters erin en sneakers kunnen er weer tegenaan.

TIP : Sneakers met een vulcanized zool en canvas upper (zoals bijvoorbeeld All Stars) kunnen op een koud programma (30 graden) in de wasmachine. Volg stap 1 en 2 en stop ze daarna in de wasmachine. Als het wasprogramma klaar is ga je door met de eerder beschreven stappen 6, 7 en 8.

TIP: Last van geurtjes in je sneaker? Kies voor een reinigingsspray om je sneakers ook aan de binnenkant een opfris beurt te geven.

Lukt het je écht niet om je oude sneakers schoon te krijgen, dan is het misschien toch tijd voor een paar nieuwe. En ook daarvoor ben je op Sneakers4u aan het goede adres. Met ruim 180.000 sneakers uit ruim 140 verschillende webwinkels vind je op onze sneaker zoekmachine vast en zeker een paar sneakers voor een leuk prijsje.