De anatomie van een sneaker: ken jij ze allemaal?

Als sinds de jaren zeventig staat de sneaker symbool voor vele sportactiviteiten, maar ook in het dagelijks leven worden sneakers veel gedragen op straat. Het is er niet meer weg te denken. De sneaker, ook wel bekend als de vrijetijdssportschoenen, wordt tegenwoordig door iedereen gedragen. Maar als je jongvolwassenen of shoecandy liefhebbers vraagt naar de onderdelen van een sneaker, dan kijken ze jou hoogstwaarschijnlijk vreemd aan. Want hoewel een schoen makkelijk in elkaar zit, bevat de sneaker allerlei termen die bijna niemand kent. Ken jij ze allemaal?

1: Teenbox

Laten we beginnen met een eenvoudige, want wellicht dat de naam de functie al heeft verklapt. De teenbox bevindt zich uiteraard aan de voorkant van de sneaker en is bedoeld voor de “bewaring” van jouw tenen. Dit gedeelte kan in vele stijlen worden gemaakt van verschillende soorten materialen, zoals leer of suède.

2: Tong

Dit gedeelte bevindt zich recht onder de veters en zorgt voor een comfortabele plafond voor jouw voeten. Iedere sneaker bevat een unieke tong voor de perfecte pasvorm, maar dit is uiteraard afwisselend per persoon. Tegenwoordig wordt dit deel steeds meer ontwikkeld tot een belangrijk onderdeel van een sneaker, denk maar aan de onlangs uitgebrachte soktechnologie.

3: Enkelsteun/enkelband

Ook bij deze term verklapt de naam de functie al. De enkelband is bedoeld voor de ondersteuning van jouw enkel, zodat je geen blaren of enkelblessures oploopt tijdens het hardlopen of wandelen. Dit onderdeel is de laatste tijd niet meer te vinden in hedendaagse sneakers voor vrijetijdsbestedingen, alleen sportschoenen bevat deze functie nog als extra ondersteuning.

4: Zijpaneel/Hielpleister

De functie van deze term is eigenlijk heel eenvoudig, maar aan de naam kun je niet achterhalen waar het zit of wat het doet. Sneakers van een bepaalde merk borduren hun naam veelal op dit gedeelte voor reclame, vaak is dit gedeelte te vinden aan de achterkant van de hiel of aan de zijkant van de sneaker. Niet heel spannend dus.

5: Binnenzool

Dit gedeelte is de afgelopen jaren geëvolueerd tot één van de belangrijkste onderdelen van een sneaker. Verschillende merken proberen met het ontwikkelen van nieuwe binnenzolen een groot publiek aan te trekken en de meest comfortabele sneaker op de markt te krijgen. Tegenwoordig zie je bijvoorbeeld sneakers die door middel van speciaal ontwikkelde binnenzolen zweetschoenen tegengaan en een lekkere geur naar buiten brengen. In de binnenzool is comfort en uitstraling voornamelijk essentieel.

6: Oogjes

Weet jij waar in een sneaker de oogjes bevinden? De meeste mensen zullen aan de onderkant van hun schoen het antwoord zoeken, maar vrijetijdsschoenen hebben deze functie niet meer. De oogjes komen veel voor bij sportschoenen en hebben als functie om meer stabiliteit toe te voegen aan veters. Aan de zijkant van een sneaker bevinden zich deze oogjes, veelal aan het uiteinde van de veters waar ze als laatste doorheen worden getrokken.

7: Veters

Als je sneakers hebt met klittenbanden, dan is het logisch dat je dit onderdeel niet kan aanwijzen. Veters hebben als functie om de sneaker aan te trekken en de schoen op zijn plaats te houden. Maar hopelijk is dit niks nieuws en weet je hier al langer van.

8: Buitenzool

Je zou het misschien niet verwachten, maar naast een binnenzool bevat de sneaker ook een buitenzool. Dit onderdeel is veelal van rubber gemaakt en bevindt zich aan de buitenkant van de zool (of ook wel gezegd: aan de onderkant van jouw schoen). Ook hierbij geldt dat dit in allerlei stijlen gemaakt kan worden van verschillende soorten materialen. De buitenzool zorgt er niet alleen voor om prettig te lopen, maar ook om comfort te bieden bij allerlei sportactiviteiten en om blessures tegen te gaan.

9: Tussenzool

Een zeer belangrijk onderdeel van een sneaker, maar probeer het maar eens aan te wijzen. Dit gedeelte bevindt zich aan de zij- en achterkant van de hiel en wordt meestal gezien als de technologie van een sneaker. Dit biedt niet alleen uitstraling, maar moet ook zorgen voor comfort, populariteit en ondersteuning.

10: Voorvoet

Dit gedeelte bevindt zich aan de onderkant van de teenbox en is bedoeld om beweging met de sneaker mogelijk te maken. Het voorvoet bevindt zich bij de bal van de voet en kan in verschillende soorten stijlen worden gemaakt. Tevens zorgt dit onderdeel voor een ideale positie van de voet en een prima loopmogelijkheid.

11: Hiel

Waarschijnlijk zou je de achterkant van jouw voet aanwijzen, maar ook een sneaker bevat deze term. Toevallig bevindt de hiel op precies dezelfde plek, namelijk aan de achterkant van de sneaker. Hier kunnen fabrikanten hun dempingtechnologie toepassen om de sneaker tot in de details perfect in balans te krijgen.

12: De bovenlaag

De bovenlaag, ook vaak de upper genoemd, is de overkoepelende term voor het bovenste gedeelte van de sneaker. De buitenkant van het stuk dat op de zolen staat valt hier in zijn geheel onder. Tegenwoordig zijn deze gemaakt van uiteenlopende materialen waaronder leer, suède, kunstleer, mesh en katoen of combinaties daarvan. De bovenlaag bepaald voor een belangrijke mate de uitstraling van de schoen als geheel. Nike wisselt tegenwoordig tussen de verschillende modellen wel eens de zolen met de uppers van andere modellen. Zo krijg je weer een sneaker met een unieke uitstraling.